De Kenmerken Van Een Rentekrediet


Een vorm van een doorlopend krediet is een rentekrediet, hetgeen kan worden vergeleken met een aflossingsvrij doorlopend krediet. Dit is de meest flexibele kredietvorm die er bestaat en deze heeft de laatste jaren dan ook een flinke opmars gemaakt. Het grote verschil zit erin dat men bij een rentekrediet geen verplichting heeft om maandelijks af te lossen en hierdoor kent deze kredietvorm de laagste maandlasten. Wel wordt er meestal een aflossingspolis aan gekoppeld, hetgeen inhoudt dat de kredietverstrekker meestal na 5 jaar bekijkt of u maandelijks moet gaan aflossen.

Waarom kiezen voor een rentekrediet

Een rentekrediet kan handig zijn als u altijd geld achter de hand wilt hebben voor bijvoorbeeld een renovatie of verbouwing aan uw woning of als u uw tuin een grondige opknapbeurt wilt gaan geven. Er zit geen limiet aan de looptijd van een rentekrediet. U betaalt alleen maar rente en lost niets af. Voorwaarden waaraan u moet voldoen om voor een rente krediet in aanmerking te komen zijn in ieder geval altijd:

 • U moet woonachtig in Nederland zijn.
 • De leeftijdsgrens is tussen de 18 en 70 jaar.
 • Het vaste inkomen mag niet bestaan uit bijstand of uitkering.
  Daarnaast moet u net als bij andere kredieten ook voldoen aan eisen op het gebied van hoogte van het inkomen en vaste lasten in verhouding tot de hoogte van het krediet. Ook een BKR toetsing zal deel uit maken van de acceptatieprocedure.

De kenmerken van een rentekrediet

Een rentekrediet heeft de volgende kenmerken:

 • Een bijzonder lage rente. Goedkoper kan haast niet.
 • U bent verzekerd van de laagste maandlasten bij een rentekrediet.
 • Het is de meest flexibele kredietvorm die men op dit moment kan aanbieden.
 • Ook betaalt u bij het afsluiten van een rentekrediet geen afsluitkosten.
 • Wanneer u het krediet gebruikt voor renovatie of verbetering van de woning, dan is de rente ook nog fiscaal aftrekbaar wat nog lagere netto maandlasten met zich meebrengt.
  Natuurlijk zitten er ook enkele nadelen aan een rentekrediet.
 • Zo is de rente ervan variabel, wat wil zeggen dat als deze stijgt hiermee ook uw kosten zullen stijgen.
 • Ook moet u bij de meeste aanbieders van een rentekrediet beginnen met aflossen als u ongeveer 60 of 65 jaar oud bent.

Is een rentekrediet geschikt voor u?

Ga voor uzelf goed na of dit voor u de beste manier is om geld te lenen. Hebt u ook al eens stilgestaan bij andere mogelijkheden om geld te lenen, zoals het nemen van een standaard persoonlijk of doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Ook kunt u natuurlijk een hypotheek afsluiten, maar meestal wordt dit alleen voor hogere bedragen c.q. voor grotere aankopen zoals een huis gedaan. Het kredietplafond bij een rentekrediet is meestal €12.500, maar hebt u maar €5000 nodig, dan hoeft u niet het maximale bedrag te lenen ook al biedt men u dit zo graag aan. Het rentekrediet is ook gunstig voor mensen die verwachten dat ze over enkele jaren over meer bestedingsruimte beschikken dan op het moment waarop ze een rentekrediet nemen. Op het internet zijn genoeg aanbieders van een rentekrediet te vinden en hier vind u meer informatie over deze nieuwere en andere vormen van geld lenen.

Comments are closed.