Op Zoek Naar Een Lening Met Een Lage Rente?


Als u van plan bent een lening af te sluiten, dan gaat uw voorkeur waarschijnlijk uit naar een lening met een lage rente. Veel aanbieders van een lening met een lage rente, bieden deze vaak als een actie aan en de meeste mensen vergeten snel dat deze actie meestal maar enkele maanden duurt waarna men weer gewoon de reguliere rente dient te gaan betalen. Dit wordt meestal bij de advertentie niet vermeld. Vraag dus vooraf goed naar de voorwaarden betreffende de rente van de lening.

Zoeken naar een lening met lage rente

Er zijn enkele aandachtspunten die u mee kunt nemen wanneer u op zoek gaat naar een lening met een lage rente, zoals:

  • Elke afzonderlijke lening heeft zijn eigen rente. Bij een persoonlijke lening betaalt u bijvoorbeeld meer rente dan bij een hypothecaire lening, want bij de laatste loopt de bank minder risico omdat een huis als onderpand dient.
  • Daarnaast kan men stellen dat over het algemeen geldt dat hoe hoger het geleende bedrag, hoe lager de rente zal zijn.
  • Houd altijd de verschillen in de gaten tussen een actierente, een variabele rente en een vaste rente; er kunnen aanzienlijke verschillen in optreden.
  • Op een bepaald moment zijn er altijd verschillen tussen de rente die de verschillende geldverstrekkers voor dezelfde leenvormen hanteren.
  • Bekijk de mogelijkheid of in het rentepercentage een dekking is opgenomen voor de persoon die de lening heeft afgesloten. Dit betreft dekkingen ten aanzien van overlijden en arbeidsongeschiktheid. Deze dekking kan men vaak ook apart afsluiten als verzekering bij de lening en zeker bij leningen van een hoger bedrag is dit het overwegen waard.
  • Het aftrekken van de rente inzake de inkomstenbelasting behoort ook tot de mogelijkheden als u de lening afsluit met als doel een verbouwing of verbetering aan uw huis. De af te trekken bruto rente zorgt er dan voor dat u in feite een lagere netto rente betaalt en hierdoor bent u ook een stuk goedkoper uit!

Het verband tussen de verschillende leningen en de rente

Er zijn verschillende leningsvormen mogelijk en deze hebben hun eigen kenmerken op het gebied van wel of niet kunnen profiteren van een lage rente.

  • Persoonlijke lening. Bij deze vorm van lenen staat alles vooraf al vast, zoals het te lenen bedrag, de aflostermijn en de te betalen rente over het geleende bedrag. Een voordeel hiervan is dat u precies weet waar u aan toe bent en wanneer de lening afloopt.
  • Doorlopend krediet. Besluit u voor een doorlopend krediet, bedenk dan goed dat u tot een maximaal bedrag kunt lenen dat vooraf is vastgesteld en in het aflossen ervan bent u geheel vrij. U kunt dus aflossen en opnemen, binnen de mogelijke ruimte, wanneer het u uitkomt. Bij deze vorm van lenen staat de looptijd niet vast en er zijn 2 varianten, namelijk de aflossingsvrije variant en een variant waarbij u steeds een vast percentage aflost.
  • De hypotheek. Als u een hypotheek afsluit leent u geld op basis van een onderpand. Looptijden van 25 tot 30 jaar zijn vrij standaard en de rente staat meestal voor een lange periode vast. Hier staat wel tegenover dat de rente bij hypotheken meestal lager is dan bij andere leningen en omdat deze lening nagenoeg altijd wordt aangewend voor de woning is de rente ook nagenoeg altijd zonder problemen fiscaal aftrekbaar. Let wel op de bijkomende kosten zoals het opmaken door een notaris van een notariële akte.

Comments are closed.